Huvudsystemet består av ett MSI moderkort med processor som legat till sig ett par (kanske fem) år i verkstaden. Nätaggregat från ett system som ett kontor skulle slänga, men vi istället räddade. Chassit är en gammal Dell-station vi fick från en högstadieskola och har väntat ännu fler år än moderkortet. Som systemdisk använde vi ett USB-minne i en "intern" USB-port. Egentligen en extern port som ligger löst inne i chassit istället för att vara monterad.
Datorchassit har i orginalutförande en mycket ful plastfront, som fick stryka på foten till fördel för ett mindre djupmått och bättre luftcirkulation. Hela burken slipades, Dell-loggorna i sidorna spacklades igen och alltihop målades vitt. Den gamla momentanbrytaren för att boota upp lådan fick ihop med LED-dioder för hårddiskaktivitet och på/av sitta kvar oförändrade ett tag, men byttes sedan mot en lite trevligare brytare, och två svagare, röda LED-dioder.
Hårddiskarna var i orginalutförande monterade ståendes, vertikalt, i framkanten på lådan, och chassit hade en max kapacitet på två. Detta var långt ifrån tillfredsställande, och därför behövdes en ny lösning. Vilken den lösningen blir är inte helt klart än. Eftersom chassit endast har en öppningsbar sidopanel går det inte att skruva i skruvar från insidan om vi monterar hårddiskarna på samma håll som lådan. Det finns plats att montera dem på tvären, chassit är djupt nog för det. Men inte heller då är det helt lätt att komma åt att skruva. Det enklaste är egentligen verktygslösa infästningar, och vi har en hel hög av sådana tagna från andra chassin, men de är alla ganska platskrävande. Målet har varit att återanvända så mycket som möjligt, och köpa minimalt nytt. Hårddiskar är ett exempel på vad som var säkrast att köpa nytt, om man är rädd om sin data. I experiment-riggarna sitter det däremot nästan bara gamla diskar. Detta eftersom inte heller kravet på datasäkerhet över tid är särskilt högt.
Nåväl, lösningen på monteringsproblematiken är förmodligen en antingen löstagbar eller svängbar konstruktion. Några prototyper ha ritats upp och 3D-printats, men den som fungerat bäst hittills är en extremt simpel variant gjord avtvå skivor 2 mm kartong. Förlagan är en dwg-fil som är tänkt att skäras ut i plåt och bockas till en klassisk hyllform lik de som är vanliga i äldre chassin.
När det nu ryktas att SSD-diskar kommer nå samma pris per GB som mekaniska hårddiaskar under 2016 (edit: är det redan 2017, och inga überbilliga SSD:s i sikte?!) kommer det förmodligen inte heller dröja längre innan det sitter 2,5"diskar istället för de 4 stycken 3,5" WD Red 3TB som sitter där nu. Mindre vibrationer och mindre volym är till byggets fördel.
Tanken är att apparaten ska hålla så låg ljudnivå som möjligt och därför är tanken att ha så få fläktar igång som möjligt. En Noctua processorkylare ska installeras och köras passivt. Eftersom kylflänsarna är så mycket större på den än på den futtiga stock-kylaren bör det räcka med att fläkta igenom chassit för att hålla nere temeraturen. Systemet går "huvudlöst", men eftersom det kan vara trevligt att hålla ett öga på det kommer en liten 5" skärm installeras i de två tomma 5,25":s platserna. Mer om det i en kommande logg-post. Genom att slå på en vippströmbrytare i fronten kan man då se de kommandon som finns tillgängliga, och följa bootsekvensen, med mer. Chassifläktarna är tänkta att styras av andra likadana vippströmbrytare på samma ställe. Det finns även planer på att få plats med en liten thermistor-arduino-7segementsdisplay i fronten. Kvar på det delprojektet är kod och test. Och modellera och 3D printa ett fäste.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar