tisdag 10 januari 2017

Thingiverse, Youmagine m.fl.

Ponera att du ritat en använbar och präktig modell och du vill dela med dig av den till de som inte har tid, ork eller kunskap att göra en åt sig själv, men ändå har tillgång till en 3D-skrivare. Någon som äger en sjäv eller har kontakt med ett makerspace eller liknande. Hur går du till väga? Det råder väl ingen tvekan om att Thingiverse når flest i dagsläget, men det har också framkommit kritik som bygger på att det är Makerbot som äger och driver sidan. Detta var ett tag sedan nu men somliga påstår att modeller som på olika sätt konkurrerat eller äventyrat företagets marknad tagits bort. En del kreatörer uppfattar användarvillkoren som olämpliga för den här typen av tjänst. När vi läste dem (april 2016, lite sen på att publicera visst) fanns det inget om att ägarnderätten för de uppladdade modellerna skulle ändras på något sätt, vilket är det som tidigare ryktats.
Youmagine är Ultimakers version. Eftersom Thingiverse funnits längre befinner Youmagine sig i ett moment 22 där för att få fler användare behöver de fler användare. Som företag är Ultimaker på många sätt det motsatta till Makerbot och lever efter "maker-gemenskapens" värderingar med open hardware och öppen källkod.
Det finns också sidor som Yeggi, vilka fösöker fungera som en sökmotor för stl-filer. Ett   annat  exempel är på detta är Bld3r, ett socialt media i betastadiet (uppdatering: verkar inte kommit längre än till betastadiet innan det försvann).

Tyvärr är dessa lite för röriga och har inte riktigt tillräckligt bra gränssnitt för att tilltala oss, varken estetiskt eller praktiskt.

Pinshape är en sida som du måste registrera dig för att kunna ladda ner från. Om du är en kreatör och vill sälja dina alster är Pinshape utmärkt, tror vi (vi har inte testat sidan). Med så stor mängd gratis modeller samt möjlighten att relativt enkelt rita egna ser i alla fall vi inte i dagsläget någon stor marknad här. Med det sagt, så tycker vi fortfarande att det är spännande och väntar med förväntan på att se hur saken utvecklas i framtiden. Det är utan tvekan ett segment som bör finnas. I detta sammanhang tycker vi också att 3DHubs bör nämnas. 3DHubs är ett nätverk där ägare av 3D-skrivare kan registrera sig och motta beställningar från personer som vill ha modeller utskrivna. Detta är en bra modell och är kanske en portal till ett lite mer samägande samhälle.

Redpah verkar vara motsvarande Pinshape, med möjlighet att ta betalt för de modeller som laddas upp. Vi har inte heller testat denna plattform ännu.

MyMiniFactory och Cults är också två sidor som både låter användaren ladda upp filer den vill dela gratis, och filer den vill ta betalt för. Hur de gör det är lite olika. MyMiniFactory tar en månadsavgift och Cults tar en procent av försäljningspriset i provision. Vad det betyder är att för en kreatör som inte säljer mängder kan det var asvårt att få tillbaka pengarna för månadskostnaden, och den affärsmodell Cults har är mer flexibel.

-+*%$%*+-+*%$%*+-+*%$-+*%$%*+-+*%$%*+-+*%$-+*%$%*+-+*%$%*+-+*%$%*+-+*%$%*+-+*%$%*+-
http://thingtracker.net/ - borta
http://cubehero.com

https://www.redpah.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar